طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز (Infrared Spectroscopy) (بخش اول)
مقدمه
یکی از چالش های پیشروی پژوهشگران در صنایع پلیمری، شناسایی پلیمرها و سنتز آنها از طریق مهندسی معکوس است. برای شناسایی پلیمرها، روش ها و آنالیزهای متفاوتی وجود دارد که برخی از آنها زمانبر و با صرف هزینه زیاد هستند. یکی از روش های قابل اعتماد، کم هزینه و زمان پاسخ اندک برای شناسایی پلیمرها، طیف سنجی مادون قرمز است. در طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز دو روش عمده FT-IR و ATR برای بررسی ترکیب های شیمیایی وجود دارد. در این مقاله معرفی و بررسی فرآیندهای دستگاهی طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز شرح داده می شوند.
طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز
طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز یکی از پرکاربردترین روش ها در شناسایی کیفی ترکیب های آلی و معدنی (آلی-فلزی) و شناخت ساختار مولکولی آنها است. به دلیل وجود گروه های عاملی متفاوت در ترکیب های شیمیایی، جذب تابش مادون قرمز در فرکانس های متفاوتی انجام می شود. ازینرو، با طیف سنجی مادون قرمز قادر خواهیم بود به ساختار مولکولها، گروههای عاملی و پیوندهای موجود در نمونه پی ببریم. هر ترکیبی، طیف مادون قرمز مخصوص به خود (همانند اثر انگشت) را دارد که مختص همان مولکول است. از آنجاکه هر ترکیب و مولکولی گروه های عاملی و نوع پیوندهای خاص خود را دارد، بنابراین، دو ترکیب متفاوت طیف مادون قرمز دقیقا مشابه هم ندارد. ناحیه طیف مادون قرمز برای دستگاه طیف سنجی ارتعاشی از امواج الکترومغناطیسی در محدوده 700 نانومتر تا 1 میکرومتر است. این امواج، طول موجی بالاتر از نور مرئی دارند (شکل 1).
فرآیند جذب نور مادون قرمز
هنگامی که مولکول تحت تابش مادون قرمز قرار می گیرد، به حالت برانگیخته با انرژی بالاتر می رود. جذب تابش مادون قرمز مانند هر پدیده جذب دیگر، یک فرآیند کوانتومی است (یعنی مقدار و اندازه مشخصی دارد)، بدین صورت که فقط فرکانس های مشخص از تابش مادون قرمز توسط مولکول جذب می شوند. تابشی که دارای چنین انرژی است، فرکانس های ارتعاش کششی و خمشی اکثر مولکول ها در پیوندهای کوالانسی را شامل می شود. در فرآیند جذب، فرکانس هایی از تابش مادون قرمز که با فرکانس های ارتعاشی مولکول مورد نظر یکسان هستند، جذب خواهند شد و انرژی جذب شده باعث افزایش دامنه حرکت پیوندها در مولکول به صورت ارتعاشی میشود.
در مجموع ارتعاش های مولکولی به دو دسته کششی و خمشی دسته بندی میشوند. هر مولکولی تعداد معینی شیوه ارتعاشی با فرکانس مشخص دارد. ارتعاش مولکولهای دو اتمی که تنها یک حالت کششی دارند، سادهترین مدل ارتعاشی است. مولکولهای چند اتمی ارتعاش های کششی و خمشی پیچیدهتری دارند که در شکل ۲ انواع مختلف ارتعاش های مولکولهای غیرخطی نشان داده شده اند. در طیف مادون قرمز تنها پیوندهایی که دارای گشتاور دو قطبی (نامتقارن) هستند، توانایی جذب تابش مادون قرمز را دارند. پیوندهای متقارن، مانند پیوندهای موجود در مولکول های O2 یا Br2، قادر به جذب تابش مادون قرمز نیستند. آلکن ها و آلکین های متقارن نیز دارای اینچنین پیوندهای متقارن هستند. ازینرو، بررسی طیف مادون قرمز آنها تا اندازه ای مشکل و غیرکاربردی است.
طیف های مادون قرمز گرافیت و گرافن اکسید در شکل 3 با یکدیگر مقایسه شده اند. همانطور که مشاهده می شود، گروه های عاملی موجود در مواد ذکر شده در فرکانس های مشخص ظاهر شده اند. برای ترکیب گرافن اکسید که دارای گروه های عاملی کربونیل دار (مانند گروه های کربوکسیلی، کتونی و یا آلدهیدی) و گروه های هیدروکسی (-OH) است، طیف مادون قرمز آن نسبت به طیف گرافیت دارای پیک های بیشتری است.
به طورکلی، فرکانس هر پیک در طیف مادون قرمز برای گروه های عاملی، بستگی به قدرت و قطبیت پیوند و همچنین جرم اتم ها دارد. قدرت پیوند معیاری از مرتبه پیوند (پیوند یگانه، دوگانه یا سه گانه) است. به عنوان مثال، پیوند دوگانه آلکنی در فرکانس 1400 ظاهر می شود، درحالیکه پیوند سه گانه در ترکیب های آلکینی در فرکانس 2100 خود را نشان می دهد. قطبیت پیوند بستگی به اختلاف الکترونگاتیوی دو اتم در پیوند دارد. هرچه پیوند قطبی تر باشد فرکانس کششی بیشتر است. از طرفی، هرچه جرم اتم های یک پیوند بیشتر باشد، فرکانس ارتعاشی در طیف مادون قرمز کمتر می شود. ازینرو، بررسی طیف مادون قرمز پیوندهای فلزی در ترکیب های معدنی با فلزهای سنگین مانند طلا یا روتنیوم پیچیده است. همچنین، قطبیت پیوند همراه با غلظت نمونه، دو عامل اثرگذار در شدت پیک ها در طیف مادون قرمز هستند.
انواع طیف سنجی مادون قرمز
در طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز دو روش عمده برای بررسی طیف ترکیب های شیمیایی وجود دارد. روش اول، طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه یا FT-IR است. این روش مقدار جذب نور توسط یک نمونه را در هر طول موج اندازه گیری می کند. در طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه به جای تاباندن یک پرتو تک فام به نمونه، یک پرتو با هزاران فرکانس با طول موج مختلف همزمان به نمونه تابیده می شود و میزان جذب و برهمکنش آن با نمونه بررسی می شود. این روش، مفیدترین و کاربردی ترین شیوه دستگاهی برای شناسایی مولکول های آلی و تعیین ماهیت گروه های عاملی موجود در ساختار نمونه است. در شکل 4، طیف مادون قرمز تبدیل فوریه اسید استئاریک و پیک های مربوط به گروه های عاملی این ترکیب مشاهده می شوند.
یکی دیگر از روش های پرکاربرد و مهم در طیف سنجی ارتعاشی مادون قرمز روش طیف بینی بازتاب کلی تضعیف شده یا ATR است. این روش بر اساس پدیده بازتابش داخلی عمل می کند. روش ATR به طور معمول برای گرفتن طیف جذبی از فیلم های نازک و مواد مات به کار می رود.
گردآورنده: جمال الدین شاکری/ واحد تحقیق و توسعه
مراجع
[1] https://mobilephysiotherapyclinic.in/infrared-radiation-therapy
[2] https://www.researchgate.net/figure/FTIR-spectra-of-a-graphite-b-GO_fig5_320223103
[3] https://nanoclub.ir/
[4] https://www.researchgate.net/figure/FT-IR-spectra-of-the-stearic-acid-black-and-indium-tin-stearate-red-The-assignments_fig1_271640564