(فرآیند تولید مستربچ)
در قسمت اول، به معرفی مستربچ و مزایای استفاده از آن پرداختیم. در این قسمت، فرآیند تولید مستربچ و نکات کلیدی جهت بهبود آن به تفصیل بررسی خواهد شد. فرآیند تولید مستربچ در شکل ۱ مشاهده می شود که شامل چهار مرحلۀ فرمولاسیون، خوراک دهی، اختلاط و الک نمودن است:
شکل ۱: نمونه ای از فرآیند تولید مستربچ
۱- فرمولاسیون: اولین و مهمترین مرحله، فرمولبندی رنگ و میزان افزودنی است. در این مرحله توزین دقیق تمام اجزاء فرمولاسیون انجام میگیرد که در بعضی موارد لازم است که این ترکیبات با سرعت بالا ترکیب شوند تا نتیجه بهتری ارائه دهند.
۲- خوراک دهی: میزان تغذیۀ اجزاء متناسب با خروجی دستگاه تنظیم میگردد.
۳- اختلاط: اختلاط مذاب در دمای مخزن تنظیم میشود تا مخلوط ذوب شود. دمای نامناسب باعث اختلال در برش گرانول و پخش پودر میگردد. اختلاط شامل ۴ مرحلۀ زیر است:
– مهمترین مرحلۀ تولید مستربچ، اختلاط است و متداول ترین روش پخش مناسب افزودنی یا رنگ از طریق ترکیب اجزاء به صورت مذاب حاصل میشود. این مرحلۀ تولید با بهرهگیری از دستگاههای زیر انجام میگردد:
مهمترین دستگاه مورد استفاده در فرآیند اختلاط و تولید مستربچ که به طور گسترده در صنعت ایران به کار میرود، اکسترودر است. در این روش پلیمر و افزودنیها درون دستگاه اکسترودر ذوب و با هم ترکیب شده و سپس از انتهای اکستروژن خارج میشوند. در این روش خط تولید مستربچ به طور مختصر عبارت است از سیستم تخلیه، سیستم خوراک دهی، اکسترودر، سیستم خنک کننده، سیستم برش، انبارش و بسته بندی. در شکل ۲، فرآیند تولید مستربچ به روش اکستروژن مشاهده میشود:
![]() |
![]() |
شکل ۲: فرآیند تولید مستربچ به روش اکستروژن
– اکسترودر دو پیچه همسو گرد: این فرآیند شامل وزن کردن، وارد کردن خوراک، انتقال، ذوب کردن، پخش کردن و همگن کردن، خارج کردن گازهای مزاحم، فیلتر کردن و گرانول کردن است. شکل ۳، نواحی مختلف اکسترودر دو پیچه همسو گرد را نشان میدهد:
شکل ۳: اکسترودر دو پیچه همسو گرد
۴- الک نمودن: مستربچ نهایی باید به اندازهای محکم و با سایز مناسب باشد که مصرف کننده نهایی بتواند در مرحلۀ تولید خود با مشکل خوراک دهی روبرو نگردد. بنابراین لازم است تا از الکهایی برای اطمینان از اندازه مناسب مستربچ دانهای (گرانول) و نبودن مستربچهای خارج از اندازه یا بسیار ریز، استفاده شود.
اختلاط، کلید گم شدۀ تولید مستربچ
کلید بنیادی درک و بهینهسازی فرآیند اختلاط در تشخیص تمایز، مکانیسمهای آن شامل پراکندگی و توزیع است. مکانیسم پراکندگی شامل کاهش اندازۀ اجزاء چسبندۀ کوچک در یک سیستم چند فازی است. مکانیسم توزیع، فرآیند پخش ذرات کوچک در سراسر ماتریس به منظور دستیابی به پخش فضایی خوب است. در هر دستگاه اختلاط، این دو مکانیسم به صورت هم زمان یا مرحله به مرحله انجام میگردد. شکل ۴ این دو مکانیسم را به طور شماتیک نشان میدهد:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
شکل ۴: تصویر شماتیک مکانیسم های اختلاط شامل پراکندگی و توزیع
پراکنش تحت تاثیر موازنۀ دو عامل نیروهای چسبندگی ایجاد کلوخه و نیروهای هیدرودینامیک تخریب است. همچنین، بزرگی تنشهای اعمالی، نقش تعیین کنندهای در توزیع اندازۀ قطرات دارد.
پراکندگی و توزیع پیگمنتها در مستربچهای پلی اتیلنی در شکل ۵ مشاهده میشود:
![]() پراکندگی و توزیع ضعیف پیگمنت و تشکیل اگلومره ها نیاز به بارگیری زیاد پیگمنت برای ایجاد رنگ دلخواه |
![]() پراکندگی و توزیع کامل ذرات پیگمنت بارگیری کمتر پیگمنت برای ایجاد رنگ دلخواه وضوح عالی و کاهش تجمع ذرات |
شکل ۵: پراکندگی و توزیع پیگمنت ها در مستربچهای پلی اتیلنی
اختلاط موثر به کمک ترکیبات سازگارکننده
سازگارکنندهها با عنوان علمی ترکیبات آمفی فیلیک، دارای یک سر آب دوست و یک سر آلی دوست هستند و به دلیل ماهیت شیمیایی خاصشان، باعث:
روش عملکرد این سازگارکنندهها در شکل ۶ نشان داده شده است:
شکل ۶: روش عملکرد این سازگارکنندهها
مزایای سازگارکنندهها در فرآیند تولید مستربچ
با افزودن سازگارکنندهها به مستربچ، فرآیندپذیری آنها از طریق بهبود ترشوندگی، یکنواختی و تثبیت، تسهیل میگردد که هریک شامل موارد زیر میشوند:
نحوۀ عملکرد ترکیبات سازگارکننده در اکسترودر، به صورت شماتیک در شکل ۷ نشان داده شده است:
شکل ۷: نحوۀ عملکرد ترکیبات سازگارکننده در اکسترودر
13 Comments
سلام
بابت مقاله خوب سپاسگزارم، لطفا در مورد فرمولاسیون مستربچ های رنگی نیز مقاله ای بگذارید.
با تشکر
سلام،
ممنون از شما که علاوه بر خواندن مقالات، نظرتان را هم بیان می کنید و در بهبود مقالات کمک فراوانی به ما می کنید.
نظر شما در اختیار گروه تحقیق و توسعه قرار گرفت و در صورت امکان، اعمال خواهد شد.
با تشکر
سلام. ممنون بابت توضیحاتتون. تصویر سازی خوبی بود تا بتونیم مراحل تولید مستربچ را بهتر درک کنیم .
سلام، خواهش می کنم.
خوشحالیم از این بابت و ممنون که نظرتان را بیان کردید. ممنون می شویم اگر پیشنهادی هم داشتید، در اختیار ما قرار بدهید.
با تشکر
سلام ممنون از مقالات جالب خلاصو و مفیدتون .خواهشا در مورد مستربچ های پلی اتیلن بیشتر توضیح دهید
سلام، خواهش می کنم.
دریافت بازخورد هریک از مقالات، کمک زیادی در جهت بهبود مطالب برای ما به همراه دارد و از این بابت از شما ممنونم.
نظر شما هم در اختیار گروه تحقیق و توسعۀ شرکت آریا پلیمر پیشگام قرار گرفت و در صورت امکان، اعمال خواهد شد.
با تشکر
سلام
اطلاعاتی در مورد “استئارات روی” درصنعت پلیمر یا مستربچ میخواستم
شما میتونید کمکم کنید ؟
سلام
آقای سال مه، سوالتون خیلی کلی هست… لطفا بفرمایید در چه محصولی مد نظرتون هست و دقیقا مشکلتان چی هست که بتوانیم دقیق تر جواب بدهیم. اگر دوست داشته باشید، میتوانید به شرکت زنگ بزنید و با گروه R&D ارتباط بگیرید. خوشحال می شویم کمکی از دستمان بر بیاید.
نظرات شما مایۀ دلگرمی ماست.
سلام مطالب مختصر و مفید است و تصاویر عالی
با سلام .مقاله های جالبی بودن راجب مستربچ ها وانواع ان و سازوکار انها . ممنونم.فقط خواسم بدونم درصد دقیق مصارف مستربچ در صنعت پلاستیک باید به چه میزانی باشد ؟؟با تشکر
بستگی به نوع مستربچ و کاربرد محصول داره و یک درصد کلی نمیشه بیان کرد .
مثلا برای براق کننده زیر نیم درصد کفایت می کند و برای مستربچ یووی از ۱ تا ۹ درصد با توجه به شرایط توصیه می شود
با سلام و عرض خسته نباشید
یک سوال دارم از خدمتتون برای اینکه در تولید مستربچ میزان پوره و دانه بندی نامناسب و کج رو کاهش بدیم بهترین راه چیست؟
با سلام و احترام
میزان پوره و دانه بندی نامناسب و کج در تولید مستربچ به عوامل زیادی از جمله مناسب نبودن مش فیلر مورد استفاده بستگی داره و نمی توان راه دقیق و مشخصی ارائه داد
جهت مشاوره بهتر می توانید با واحد فنی ما تماس بگیرید
۰۳۱۳۳۹۳۲۱۵۱ داخلی ۳